CS Behandeling in HiX: krachtige module, complexe praktijk – daarom is begeleiding cruciaal.
- celinahendriksen
- 3 minuten geleden
- 3 minuten om te lezen

De module CS Behandeling van ChipSoft ondersteunt ziekenhuizen bij het voorschrijven, plannen en toedienen van onder andere cyclische medicatie, zoals cytostatica. Een krachtige oplossing, maar de praktijk is weerbarstig. Implementatie vraagt niet alleen technische kennis, maar ook procesinzicht, afstemming en doordachte begeleiding.
Bij Panacea Informatics combineren we onze inhoudelijke kennis van medicatie- en apotheekprocessen met ervaring uit diverse ziekenhuisimplementaties. We weten wat werkt – én wat vaak misgaat.
Hoe werkt CS Behandeling?
Een belangrijke kracht van de module is de integratie van voorschrift en planning. Behandelmomenten worden vanuit het behandelplan direct gekoppeld aan opnames, afspraken en resources. Dit voorkomt dat medicatie te laat wordt voorbereid of ingepland en verkleint de kans op fouten. Voorschrijvers kunnen zelf vervolgcycli en behandelplannen bijplussen en waar nodig onderdelen toevoegen aan bestaande behandelingen.
De planner (bij gebruik van planobjecten) speelt een centrale rol, omdat het voorschrift pas een datum en tijd krijgt zodra er gepland is. Dit is bovendien een voorwaarde om het toedienmoment zichtbaar te maken in de (voor)bereidingslijst.
Daarnaast bevat de module functionaliteiten die het proces van farmaceutische bereiding ondersteunen – zoals het accordatieproces voor de apotheek en overzichten van te bereiden middelen per behandelmoment. Hoe deze onderdelen samenwerken, hangt sterk af van de inrichting en de proceskeuzes binnen het ziekenhuis.
De introductie van toedienprotocollen, gekoppeld aan behandelplannen, zorgt voor meer duidelijkheid op de werkvloer. Verpleegkundigen krijgen gerichte instructies over het wat, wanneer en hoe van de toediening – direct vanuit het behandelplan.
Sinds kort is er ook een vereenvoudigde workflow beschikbaar voor de beschouwende dagbehandelingen. Hiermee is het mogelijk om ook niet-oncologische geneesmiddelen via behandelplannen voor te schrijven. Deze workflow ondersteunt het reguliere apotheek accordatieproces, maar biedt geen ondersteuning voor het toedienprotocol.
Toch maakt deze werkwijze het mogelijk om geneesmiddelen die vaak op de dagbehandeling worden toegediend in behandelplannen te verwerken, in plaats van via VMO’s of VCMO’s. Dit voorkomt veel planningsproblemen – zeker omdat hier vaak slechts beperkt behandelaars beschikbaar zijn.
Procesmatige en implementatie-uitdagingen
De technische inrichting is slechts één kant van het verhaal. De praktijk laat zien dat het implementeren van CS Behandeling complex is, omdat veel disciplines nauw moeten samenwerken: voorschrijvers, planners, apothekers, apothekersassistenten en verpleegkundigen.
Wij zien daarbij in de praktijk steeds dezelfde knelpunten terugkomen:
Proces: zonder goede afstemming – zowel tijdens als na het project – tussen voorschrijvers (specialisten en VS’en), planners, apotheek en verpleging ontstaan fouten, vertraging en frustratie.
Voorbereiding: het inrichten van behandelplannen vraagt zorgvuldige afstemming, maar krijgt vaak te weinig aandacht. Inrichtingskeuzes hebben directe impact op het werkproces.
Testen: als er pas na inrichting wordt getest, lopen ziekenhuizen onnodig tegen problemen aan.
Scholing: klassikale training is essentieel om eindgebruikers grip te geven op het proces. Zonder die investering ontstaan fouten en frustratie.
Ingebruikname: door de starheid van het systeem is het cruciaal dat stakeholders elkaar snel weten te vinden. Knelpunten zoals een gestart toedienprotocol, een niet-afgeronde uitstelorder of een administratief afgesloten spreekuur kunnen het bereidingsproces blokkeren.
Hoe wij ondersteunen
Bij Panacea Informatics begeleiden we ziekenhuizen in elke fase van de implementatie of optimalisatie van CS Behandeling. Onze aanpak:
We brengen kennis en ervaringen uit andere ziekenhuizen in, zodat onze klanten leren van succesvolle én minder succesvolle keuzes.
We helpen ziekenhuisprocessen te vertalen naar een werkbare inrichting binnen HiX.
We adviseren over teststrategieën en zorgen dat fouten vroegtijdig aan het licht komen.
We verzorgen klassikale scholing en leggen complexe processen uit in begrijpelijke taal.
We creëren of optimaliseren overzichtslijsten voor bereiding, planning en accordering – altijd afgestemd op de werkpraktijk.
We brengen diepgaande technische kennis van HiX in, gecombineerd met zorginhoudelijke expertise.
Conclusie
CS Behandeling is een krachtige module, maar alleen effectief als inrichting, samenwerking en gebruikersadoptie op orde zijn. Onze overtuiging: hoe beter de voorbereiding, hoe groter het succes.
Panacea Informatics helpt ziekenhuizen om CS Behandeling niet alleen aan te zetten, maar werkend én gedragen te maken.
Meer weten of ervaringen delen?
Neem gerust contact met ons op via annemarie@panacea-informatics.nl